Vårdhygiens roll har ändrats de senaste åren. Från en kontrollerande funktion till att nu vara en organisation som ger vardaglig hjälp och stöd i den patientnära vården.
– I arbetet med att förhindra vårdrelaterade infektioner (VRI) behövs samarbete och alla personalkategoriers delaktighet, menar Sofia Wetterbrandt och Per-Olof Svensson, hygiensjuksköterskor som berättar om sitt arbete i Region Jönköpings län.
Vårdhygien blev angeläget när hotet från multiresistenta bakterier växte sig allt starkare för cirka tio år sedan.
- Det blev tydligt att alla infektioner inte längre kan botas med antibiotika samtidigt som frågor kring patientsäkerhet kom upp på agendan, säger Sofia och Per-Olof.
De menar att de här två frågorna passade varandra som hand i handsken och i båda frågorna är vårdhygien en viktig aktör.
- En patient som har mrsa måste inte alltid vårdas på enkelrum eller på andra sätt skiljas från andra patienter. Men det gäller att vara flexibel och värdera varje enskild situation, menar Sofia och Per-Olof. Ibland har till exempel en annan patient större behov av ett enkelrum, patienten som har mrsa kan behöva träna för att kunna mobiliseras eller ha övervakning.
Hygiensjuksköterskorna Sofia och Per-Olof menar att det gäller att värdera och ta ställning till varje situation utifrån både patientens förutsättningar och hur det ser ut just den här dagen på vårdenheten. Vid osäkerhet hur man ska prioritera hjälper gärna Vårdhygien till. A och O är handhygienen hos både personal och patienter.