Utskrivet 2018-12-10

Till navigering

Kostråd vid stomi

[Stomi]

Generellt går det bra att fortsätta äta samma kost som innan en stomioperation. Var och en måste prova sig fram till vilka kostvanor som fungerar bäst. Det som händer efter operationen är att en tillfällig svullnad uppstår i området för stomin och i den tarmen där det finns en anastomos. Denna svullnad brukar vara cirka en månad efter operationen. För de patienter som har fått en tunntarmsstomi och inte har kolons funktion kvar eller har en tunntarmsanastomos gäller nedanstående kostråd under dessa första veckor.

De livsmedel som alla stomi- och tarmopererade bör undvika första månaden efter operationen är:

  • Frukthinnor från citrus och ananas.
  • Fruktskal och kärnor.
  • Kokos.
  • Torkad frukt.
  • Grovt rivna rotfrukter och kål.
  • Trådiga grönsaker.
  • Majs, ärtor och morötter.
  • Svamp.
  • Alla former av nötter och popcorn.

Ileostomiopererade förlorar mer vätska via tarminnehållet än innan operationen och de bör även salta extra på maten. En del kolostomiopererade kan i vissa situationer uppleva att gaser kan bli ett problem i sociala situationer. Vid besvär med gaser kan måltider med gasbildande födoämnen, exempelvis lök, kål och bönor planeras efter sociala aktiviteter.

För alla gäller att:

  • Äta långsamt, tugga väl och undvika att svälja luft.
  • Dricka rikligt. Det är viktigt att kroppen får tillräckligt med vätska.
  • Äta allsidig kost och äta på regelbundna tider.
  • Kontakta stomiterapeut eller dietist vid problem.
Revideringsdatum:
2017-08-18
Manusförfattare:
Anne-Marie Hallén, stomiterapeut, Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg
Faktagranskare:
Åsa Gustafsson, specialistsjuksköterska, stomiterapeut, Stomimottagningen, Kirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset, Linköping