• Du har valt: Uppsala län

Vårdhandboken

Välkommen till Vårdhandboken

Aktuell information om Vårdhandboken

Om covid-19

Här har vi samlat länkar till information om covid-19 från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Nyhetsbrev

Prenumerera på Vårdhandbokens nyhetsbrev för att få information om vilka ämnen som är reviderade. Är du inte redan prenumerant kan du registrera dig här.

Vårdhandboken i mobilen

När du använder Vårdhandboken behövs ingen app eftersom webbsidan anpassas till skärmstorleken. Läs mer om vilka webbläsare som rekommenderas.

Testa dina kunskaper

Testa dina kunskaper finns i cirka 80 ämnen som komplement till texterna. Här kan du se vilka test som finns.

Enkät om Vårdhandboken

Vi vill veta vad du tycker om Vårdhandboken.se. Besvara vår enkät och hjälp oss att utveckla Vårdhandboken ytterligare. Klicka här för att komma vidare.

Nytt och reviderat innehåll

Här hittar du de senaste uppdateringarna i Vårdhandboken. Du kan också prenumerera på nyhetsbrevet.

Handhygiendagen 5 maj

WHO har utropat den 5 maj till en global handhygiendag. Varje år uppmärksammas dagen på olika sätt. Läs mer här om handhygiendagen.

Nytt och reviderat innehåll

Mer i Vårdhandboken

Mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner

Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

Aktuell produktion

Här finns information om vilka av Vårdhandbokens texter som just nu är under revidering.

Testa dina kunskaper

Testa dina kunskaper finns i cirka 80 ämnen som komplement till texterna i Vårdhandboken. Här kan du se vilka test som finns.

Vårdhandbokens mest besökta sidor

Temperaturmätning

Kroppstemperaturen ger viktig information om en persons tillstånd då den i många fall är ett diagnostiskt hjälpmedel. Det finns flera sätt att mäta temperaturen. Vanligtvis brukar det räknas som feber om temperaturen är 38.0 o eller högre, det kan variera mellan olika personer.

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

Smitta och smittspridning

De infektioner som smittar mellan personer i samhället kan även spridas inom alla former av vård och omsorg, både till patienter och personal.

Oxygenbehandling

Patienter med andnöd i kombination med syrebrist kan uppleva fysiska och psykiska påfrestningar. Det kan vara ångestladdat när man har svårt att andas eller upplever lufthunger.

Till toppen av sidan