Vartannat år erbjuder Inera en enkät med frågor om Vårdhandboken för att undersöka hur användbar den är. Enkäten består av 10 frågor och tar cirka 4 minuter att besvara. Svaren är helt anonyma.
Trakeotomi, så kallat strupsnitt, är ett operativt ingrepp som innebär att man gör en öppning på halsens framsida för att skapa fri luftväg. Öppningen i halsen kallas sedan trakeostomi eller trakeostoma. [1] Passagen ned till luftstrupen hålls öppen med hjälp av en trakealkanyl med eller utan kuff.
Kuffen medför en risk att skada luftstrupens vägg. Risken avgörs av hur hårt kuffen trycker och hur lång tid väggen belastas. Kontrollera trycket i kuffen med en speciell manometer. Trycket får inte överstiga 20-30 cm H2O.
Vid skötsel av stomat används ren teknik [4, 8, 11-16]. Håll huden runt stomat ren och torr för att undvika risk för bakterie- och svampväxt. Ge akt på hudrodnad.
En patient som nyligen har trakeotomerats bör iakttas noga de första timmarna, eftersom det finns risk för blödningar. [17-21] Var uppmärksam på svullnader runt stomat.
I patientens omedelbara närhet, oavsett var patienten befinner sig eller typ av boende, måste det alltid finnas: sax, spruta (10 mL), långt näs,spekulum (alternativt peang eller hakar).
Vårdhandbokens texter ger rekommendationer som ibland behöver kompletteras med lokala anvisningar eller tillverkarens bruksanvisning. Detta anges i löpande text och på denna sida "Lokala anvisningar".