Referenser och regelverk
Innehållet är grundat på beprövad erfarenhet, lagar, regelverk, nationella riktlinjer och med stöd från relevanta vetenskapliga studier.
- Att förebygga och behandla undernäring. Kunskapsstöd i hälso- och sjukvård och socialtjänst.. Stockholm: Socialstyrelsen; 2020. (pdf);
- Termbanken. Stockholm: Socialstyrelsen;
- Sobokta Le.. Basics in Clinical Nutrition. 5th ed. Prague: Galen; 2019.
- Bischoff SC, Austin P, Boeykens K, Chourdakis M, Cuerda C, Jonkers-Schuitema C, Lichota M, Nyulasi I, Schneider SM, Stanga Z, Pironi L. ESPEN guideline on home enteral nutrition. Clinical nutrition. 2020;39(1):5-22.
- Cederholm T, Barazzoni R, Austin P, Ballmer P, Biolo G, Bischoff SC, et al.. ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition. 2017;36 (1):49-64.
Regelverk
- Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 609/2013 om livsmedel för särskilda grupper. Europeiska unionens officiella tidning; 2013.
- HSLF-FS 2020:56 Socialstyrelsens föreskrifter om ändring i föreskrifterna och allmänna råden (HSLF-FS 2016:40) om journalföring och behandling av personuppgifter i hälso- och sjukvården. Stockholm: Socialstyrelsen
- Livsmedel för speciella medicinska ändamål - FSMP. Livsmedelsverket; 2020.
- SOSFS 1997:14. Delegering av arbetsuppgifter inom hälso- och sjukvård och tandvård. Stockholm: Socialstyrelsen
- SOSFS 2008:1. Användning av medicintekniska produkter i hälso- och sjukvården. (Ändringsförfattning HSLF-FS 2021:43). Stockholm: Socialstyrelsen
- SOSFS 2009:6. Bedömningen av om en hälso- och sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. Stockholm: Socialstyrelsen. (Ändringsförfattning SOSFS 2011:23, SOSFS 2012:10)
- SOSFS 2011:9. Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. (Ändringsföreskrift HSLF-FS 2020:64). Stockholm: Socialstyrelsen
- SOSFS 2014:10. Förebyggande av och behandling vid undernäring. Stockholm: Socialstyrelsen
- SOSFS 2015:10. Basal hygien i vård och omsorg (Ändringsföreskrift HSLF-FS 2017:6). Stockholm: Socialstyrelsen