Efter patientnära arbete vid misstänkt eller konstaterad gastroenterit ska händerna alltid tvättas med vatten och flytande tvål före desinfektion.

Händerna ska vara torra innan de desinfekteras. Handtvätt ska utföras även om händerna är synligt rena och om handskar använts eftersom alkoholbaserad handdesinfektion inte har fullständig effekt på icke höljeförsedda virus som till exempel norovirus och rotavirus eller sporer av Clostridioides difficile (C. difficile) [3].

Patientrelaterade åtgärder

Vid symtom på infektion i magtarmkanalen, gör följande för att undvika smitta:

  • Informera patienten och eventuella närstående om risker för smittspridning och smittförebyggande åtgärder.
  • Patient med diarré, kräkningar eller både och, ska vistas i eget rum och ha ett eget hygienutrymme. Rummet behöver inte ha förrum/sluss.
  • Begränsa, om möjligt, antalet besökande anhöriga.
  • Patient med symtom ska inta alla måltider på rummet och får inte vistas i allmänna utrymmen.
  • Informera patienten om att tvätta händerna regelbundet, särskilt före måltid och efter toalettbesök. Hjälp patienter som inte kan sköta sin egen handhygien.
  • Om patienten är i behov av akut undersökning eller behandling, informeras den mottagande enheten om smittrisken.
  • Kontakta vårdhygienisk expertis vid behov.

Personalrelaterade åtgärder

Tänk på följande:

  • Personal med symtom på eventuell infektion i magtarmkanalen ska inte tjänstgöra.
  • Smittämnets art och typen av arbete avgör när personen kan återgå i tjänst.
  • Behandlande läkare ansvarar för eventuell smittspårning och beslut om återgång i tjänst.
  • Vid frågor, kontakta företagshälsovård alternativt vårdhygienisk expertis eller smittskyddsläkare.

I lokala anvisningar beskrivs hur de praktiska personalrelaterade åtgärderna ser ut, vilka kontakter som ska tas och ansvarsfördelningen.

Här finns regionala tillägg

Rengöring, desinfektion och städning

Det är viktigt att vårdpersonalen tar bort spill av kroppsvätskor direkt, och sedan använder desinfektionsmedel, så kallad punktdesinfektion [4]. För desinfektion används normalt ett alkoholbaserat desinfektionsmedel som innehåller en tensid. Vid misstanke om Clostridioides difficile eller virusorsakad diarré används desinfektionsmedel med särskild effekt på sporbildande bakterier och/eller icke höljeförsedda virus [5,6].

Noggrann rengöring före eller i samband med desinfektion är viktigt eftersom smuts och organiska ämnen inaktiverar desinfektionsmedel. Läs mer i Vårdhandboken om städning och rengöring. 

Alla tagytor på vårdrum och toalett rengörs varje dag och desinfekteras i vissa fall [4,5,7]. Vid slutstädning rengörs patientnära ytor, sängar, flergångsutrustning och hygienutrymmen mekaniskt och desinfekteras [4,5]. Bedöm om eventuell kvarvarande patientnära engångsmaterial kan utgöra en fortsatt smittrisk. Släng eller hantera sådant material enligt lokala anvisningar.

Undvik att överföra smittämnen mellan rum och patienter via utrustning och material. Använd rumsbunden medicinsk utrustning som rengörs regelbundet, eller använd engångsutrustning [6]. Utrustning som lämnar rummet behöver genomgå rengöring och desinfektion.

I lokala anvisningar beskrivs hur rengöring, desinfektion och städning i samband med infektioner i magtarmkanalen ska göras och vem som ansvarar för den.

Här finns regionala tillägg

Hantering av avfall och tvätt

Förslut påsen med avfall respektive tvättsäcken inne på vårdrummet så att läckage undviks. Kraftigt nedsmutsad tvätt bör hanteras enligt rutinerna för smittförande tvätt [5].

Kraftigt förorenat avfall bör läggas i plastpåsar som försluts omedelbart innan de slängs som konventionellt avfall [5]. I vissa fall kan avfallet behöva hanteras som smittförande. På arbetsplatsen behöver en riskbedömning av avfalls- och tvätthantering göras och lokala rutiner finnas tillgängliga (AFS 2023:10, HSLF-FS 2020:82).

Se lokala anvisningar för hantering av avfall och tvätt.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Samlingssida för alla sidor inom basala hygienrutiner och klädregler.

Patientens rättsliga ställning

Samlingssida för alla sidor inom patientens rättsliga ställning.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan