Rapportera och anmäla
AVVIKELSE- OCH RISKHANTERINGAv patientsäkerhetslagen (2010:659) framgår att hälso- och sjukvårdspersonalen är skyldig att bidra till att hög patientsäkerhet upprätthålls. I detta syfte ska hälso- och sjukvårdspersonalen rapportera risker för vårdskador samt händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en vårdskada, eller annan allvarlig skada till vårdgivaren.
Risk- och avvikelsehantering
Hälso- och sjukvårdspersonal (vilka som avses se patientsäkerhetslag 2010:659 se 1 kap. 4 §) är ansvariga för att avvikelser och vårdskador rapporteras när de inträffar eller upptäcks. Medarbetarna ska även ta del av erfarenheter och återkopplingar från avvikelsehanteringen inom verksamheten.
Anmälningsskyldighet
Enligt patientsäkerhetslagen (SFS 2010:659) har vårdgivaren skyldighet att anmäla de allvarligaste avvikelserna till de nationella myndigheterna, vilka inom hälso- och sjukvården i första hand är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och Läkemedelsverket. Motsvarande anmälningsskyldighet har den som bedriver verksamhet som avses i 7 kap. 2 §.
Anmälan ska göras snarast efter det att händelsen har inträffat.
Vårdgivaren ska anmäla till Inspektionen för vård och omsorg (IVO)
- händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada, anmälan enligt lex Maria
- händelser gällande missförhållanden och påtagliga risker för missförhållanden, anmälan enligt lex Sarah
- om någon har drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av annan allvarlig skada än vårdskada till följd av säkerhetsbrister i verksamheten, anmälan av brister i säkerheten. Berör sjukvårdsinrättningar som ger psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård samt vid enheter för rättspsykiatrisk undersökning
- anmälan av allvarlig avvikande händelse vid blodverksamhet. Anmälan till IVO ska också göras vid händelser som inträffat vid vävnadsinrättningar
- om det finns skälig anledning att befara att en person, som har legitimation för ett yrke inom hälso- och sjukvården och som är verksam eller har varit verksam hos vårdgivaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten.
Vårdgivaren ska anmäla till Läkemedelsverket
- negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter som även ska anmälas till tillverkaren och IVO (IVO, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket samverkar inom det medicintekniska området)
- anmälan av allvarlig läkemedelsbiverkan.
Skyldighet att informera patienter om inträffade vårdskador
Vårdgivaren ansvarar för att hälso- och sjukvårdspersonal har kännedom om dessa skyldigheter och att nödvändiga rutiner finns i verksamheten.
Patient som har drabbats av en vårdskada ska informeras om
(Patientsäkerhetslagen 2010:659):
- Att det inträffat en händelse som har medfört en vårdskada.
- Vilka åtgärder som vårdgivaren avser att vidta för att en liknande händelse inte ska inträffa igen.
- Vårdgivarens skyldighet att hantera klagomål och synpunkter.
- Patientnämndernas uppgift enligt 2 § första stycket lagen (2017:372) om stöd vid klagomål mot hälso- och sjukvården att hjälpa patienten att föra fram klagomål och att få sina klagomål besvarade av vårdgivaren.
- Möjligheten att anmäla klagomål till Inspektionen för vård och omsorg enligt 7 kap. 10 §
- Möjligheten att begära ersättning enligt patientskadelagen (1996:799), Patientförsäkringen (LÖF) eller från läkemedelsförsäkringen.
Informationen ska lämnas till en närstående till patienten, om patienten begär det eller inte själv kan ta del av informationen.
Dokumentation i patientjournal
Uppgift om den information som har lämnats ska antecknas i patientjournalen. (Lag SFS 2012:957, lagen om ändring i patientsäkerhetslagen 2017:378).