Ögondroppar, ögonsalva

Fuktig kammare för ögon

Referens [3] gäller generellt för denna sida.

Fuktig kammare behövs som skydd av ögat vid skador eller ögonlocksoperation och när patienten inte kan sluta ögonlocket och fukta hornhinnan tillräckligt med blinkningar till exempel vid ansiktsförlamning. Fuktig kammare används även vid behandling av torra ögon när ögondroppar eller ögonsalva inte är tillräckligt. Ögondroppar och ögonsalva kombineras då ibland med fuktig kammare främst nattetid.

Förband

Ögonförband, så kallad Urglasförband, har en elastisk textilhäfta och finns med helt täckt sköld eller med transparent välvt urglas. Vid användandet bildas en "fuktkammare" runt ögat genom att förbandet förhindrar den naturliga avdunstningen från ögat.

Det täckta förbandet används med fördel vid ljuskänslighet eller när patienten inte använder synen på ögat. Förbandet med transparent urglas möjliggör viss inspektion av ögat samt möjlighet att använda synen på ögat.

Fuktig kammare som fästs runt ögat.

Tillvägagångsätt

Applicera eventuellt ordinerade ögondroppar.

  • Torka rent kring ögat och använd därefter en ren kompress så att huden blir ren och torr runt om ögat.
  • Sätt dit förbandet och se till att det är tätt mot huden. Att det så småningom bildas lite imma på insidan av urglaset är förväntat eftersom det är helt tätt mot huden.

Förbandet byts vid behov, när det är nedsmutsat eller inte fäster bra på huden längre.

Till toppen av sidan