Skötsel av trakeostomat
Vid skötsel av trakeostomat används ren rutin, arbeta aseptiskt så att renhetsgrad bibehålls [5,18,31,32,33,34]. Håll huden runt stomat ren och torr för att undvika risk för bakterie- och svampväxt. Observera hudrodnad. Prata med patienten genom hela vårdmomentet om vad som kommer att göras och varför. Fråga efter vilken information patienten har fått och om patientens upplevelser och önskemål kring trakeostomin [3,5,13,35].
Byt förband, så kallad slitskompress, vid behov eller enligt ordination. Detta ska dock göras minst två gånger per dag. Kanylbandet byts lättast om två personer hjälps åt. En ansvarar för att kanylen hålls på plats och den andra byter kanylbandet. Det finns olika typer av kanylband. De vanligaste har kardborrefäste och är både mjuka, bekväma och säkra. Vissa band knyts fast. Knuten ska läggas på sidan av halsen för att undvika tryckskador. Den ska inte kunna glida och öppna sig och därför är rosett inte lämpligt. När bomullsband används som kanylband vid till exempel strålbehandling, ska bandet vara knutet med en råbandsknop för att inte kunna lösas upp. Knyt inte kanylbandet för hårt eller för löst. Det brukar vara lagom när två fingrar får plats innanför kanylbandet. Trakealkompressen byts vid behov eller minst en gång per dag. [3,5,12,13,35].
Tillvägagångssätt
Tillvägagångssättet som beskrivs gäller oavsett om patienten vårdas på sjukhus, på vård- och omsorgsboende eller i hemmet.
Gör så här:
- Börja med att informera patienten.
- Fukta en ren kompress med kranvatten.
- Rengör området runt stomat. Låt torka ordentligt innan ny slitskompress sätts på plats. Om stomat är rodnat kan en annan typ av slitskompress användas. Det finns skyddande barriärfilm som fungerar utmärkt. Skyddande salva kan också användas. Om det inte blir bättre kan läkarordination behövas av annan salva.
- Rengör patientens hals och nacke med mild tvål och kranvatten.
- Vid byte av kanylband. Klargör vem som ska hålla kanylen på plats och vem som ska byta bandet. Bandet ska spännas så att det finns plats för en, max två, fingrar mellan band och hals. Se film om byte av kanylband nedan.
- Inspektera, rapportera och dokumentera stomats utseende och eventuella förändringar.
- Vid misstanke om infektion runt stomat tas ett prov för odling enligt ordination. Använd speciella trakealkompresser som stimulerar kroppens egen läkning och motverkar bakterier/infektioner.
Efter omläggningen, dokumentera inflammations- eller infektionstecken såsom rodnad eller svullnad, samt även sekretmängd och färg och eventuella granulom.
Film som visar tillvägagångssätt vid byte av kanylband vid trakeostomi.
Filmen har berättarröst och visas via tjänsten Mediaflow. Om du inte kan se filmen, kontakta din lokala IT support.