Duschmomentet ska ske i samråd med patienten, där personalen hjälper till då det behövs.

 1. Kontrollera att duschrummet inte är för kallt. Minimera halkrisk.
 2. Skydda sår och infartsvägar med hjälp av plast som ska fästas utanpå förbandet. Skydda håret om det inte ska tvättas.
 3. Se till att allt som behövs finns inom räckhåll, till exempel handduk, badlakan, tvättlappar, tvål och hjälpmedel. Försök, om möjligt, att placera föremålen som patienten är van vid.
 4. Använd vid behov duschpall eller duschbräda för badkar, duschstol med låsbara hjul eller duschvagn. Rengör och desinfektera hjälpmedlen innan användning. Se till att hjälpmedlet inte är kallt när det ska användas.
 5. Reglera vattentemperaturen och vattenstrålens kraft. Testa först mot din egen hud och låt därefter den som ska duscha testa på insidan av benet och/eller underarmen.
 6. Duscha varsamt. Ta det särskilt försiktigt när du duschar huvudet. Många tycker att det är obehagligt att få vatten över huvudet.
 7. Tvätta ansiktet och överkroppen. Läs om detta i texten Tvätt av överkropp.
 8. Tvätta underlivet. Läs om detta i texten Tvätt av underliv.
 9. Skölj bort tvålrester och torka torrt. Det är speciellt viktigt i alla hudveck, armhålor, ljumskar, mellan tår, under byst och naveln.
 10. Smörj torr hud med fuktighetsbevarande salva/kräm och undersök att personens hud är intakt.
 11. Rakning, läs mer om detta i texten Rakning.
 12. Avsluta med att kamma håret och hjälp till med sminkning om patienten önskar det.
 13. Rengör och desinfektera hjälpmedlen efter användning.

Hemma

Byt handduk i samråd med patienten.

Rengör och desinfektera utrustningen efter avslutad dusch.

På vårdinrättning

Handdukar som används till hela kroppen ska bytas efter varje användning.

Utrustningen rengörs och desinfekteras efter avslutad dusch.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan