Håret kan omhändertas på olika sätt beroende på hur patienten vill se ut och hur håret är beskaffat. En del vill tvätta håret varje dag i samband med dusch och andra mer sällan. Fråga efter önskemål och vanor. Håret kan tvättas i samband med dusch, vid tvättställ eller i sängen med olika hjälpmedel. Om håret inte ska tvättas ska det ändå skötas om genom att kamma eller borsta håret.

Hårtvätt i sängen

Tvättmomentet ska ske i samråd med patienten, där personalen hjälper till då det behövs.

Det finns hårtvättmedel som inte behöver sköljas ur och även en sköljfri schampo-hätta med schampo och balsam, som gör att hårtvätt i sängen kan bli mycket bekvämt för patienten.

Här beskrivs hårtvätt med traditionellt hårshampo:

  1. Sängen skyddas med plast.
  2. En hårtvättställning och ett handfat placeras under patientens huvud. En handduk som rullas ihop och läggs under nacken kan också användas.
  3. Håret tvättas och sköljs med ljummet vatten från en kanna eller lavemangspåse.
  4. Håret torkas och kammas eller borstas till önskad frisyr. Låt den du hjälper få se i en spegel.
  5. Rengör och desinfektera hårtvättställning/handfat.

Läs mer i Vårdhandboken

Basala hygienrutiner och klädregler

Basala hygienrutiner ska tillämpas av all vård- och omsorgspersonal vid vård, undersökning och behandling eller annan direktkontakt med person där vård och omsorg bedrivs.

Patientens rättsliga ställning

Läs om vårdgivarens skyldigheter och patientens valmöjligheter. Det finns också information om vart patienten kan vända sig om hen inte är nöjd.

Avvikelse- och riskhantering

Här kan du läsa mer om vårdgivarens ansvar för att utveckla och säkerställa kvaliteten i verksamheten. Det finns också information om att bland annat rapportera risker och anmäla avvikelser.

Dokumentation

För att säkerställa att patienten får en god och säker vård finns en lagstadgad skyldighet att föra patientjournal över de bedömningar och beslut som har gjorts avseende patientens vård och behandling.

Till toppen av sidan