Det är viktigt att personal som städar utrymmen som kan vara kontaminerade har erforderliga kunskaper om risker med detta arbete och hur dessa kan undvikas.

  • Vid städning av ytor och golv i lokaler där cytostatika bereds och administreras ska cytostatikagodkända nitrilhandskar användas. Byte av handskar bör ske efter 30 minuters städning. Skyddsrock med mudd rekommenderas då underarmarna lätt kontamineras.
  • Använd engångsdukar, rengöringsmedel och vatten. Engångsdukar byts mellan varje rum och försluts i plastpåse inne på rummet innan det läggs i farligt avfall.
  • Rengör tvättställ och toalettstol, både ut- och utvändigt. Området kring toalettstolen och golvet på patienttoaletten är ett förorenat/kontaminerat område.  Skyddsrock med mudd rekommenderas då underarmarna lätt kontamineras samt cytostatikagodkända nitrilhandskar. Handskarna bör bytas efter 30 minuters städning. Använd engångsdukar, rengöringsmedel och vatten. Det är viktigt att torka ytor torra efter rengöringen. Engångsdukarna byts mellan varje toalett och försluts i plastpåse inne på toaletten innan det läggs i farligt avfall.
  • Kassera även nitrilhandskarna i farligt avfall.
Till toppen av sidan