Målsättning för nutritionsbehandling

NUTRITION

Patientrelaterade mål

  1. Alla patienter ska ha en näringstillförsel som är anpassad till individens sjukdomstillstånd och behov.
  2. Alla patienter ska få den hjälp och det stöd de behöver för att äta eller på annat sätt täcka sitt energi- och näringsbehov.
  3. Patientens värderingar, rätt till självbestämmande och behov av delaktighet ska respekteras i all nutritionsbehandling.

Verksamhetsrelaterade mål

  1. Nutritionsbehandling ska betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och vård.
  2. Det ska finnas en av verksamhetschefen fastställd ansvarsfördelning mellan professioner för nutritionsvårdsprocessen.
  3. Det ska finnas personal med adekvat nutritionskompetens på eller knuten till vårdenheten.
  4. Riskidentifiering och riskbedömning ska göras för att identifiera patienter som är undernärda eller riskerar att utveckla undernäring.
  5. Alla vårdenheter ska ha rutiner för bedömning av näringstillstånd, utredning, behandling, uppföljning, dokumentation och informationsöverföring.
  6. Nutritionsbehandling och ätstödjande åtgärder ska dokumenteras i vårdplan och följas upp.
  7. Information om patientens näringstillstånd, behov, aktuell nutritionsordination, ätstödjande åtgärder och målsättning med nutritionsbehandlingen ska överföras till den vårdgivare som övertar vården.
Till toppen av sidan